Умно автопилотиране, системи за мониторинг, оценка и анализ на поведението на водачите и пътниците чрез

...
Умно автопилотиране, системи за мониторинг, оценка и анализ на поведението на водачите и пътниците чрез
Коментари Харесай

Българският висок старт в автомобилите на бъдещето

Умно автопилотиране, системи за мониторинг, оценка и анализ на поведението на водачите и пасажерите посредством изкуствен интелект - технологиите поемат кормилото в колите на бъдещето освен това, със сериозно българско участие. Български екип разработва над 40 сполучливи плана с световно влияние в областта на автоматизираното шофиране и електромобилността в основания единствено преди година в София първи Инженеринг Център на водещия международен снабдител на технологии и услуги Бош. Обикновено, задвижването на подобен план допуска доста работа и солидна подготовка, само че в този случай периодите се оказват рекордно къси, тъй като компанията-майка вижда сериозен капацитет за висок старт точно в България. В началото екипът у нас " прохожда "   с 5 плана в основаването на едни от най-хубавите решения за водещите международни производители на коли, само че единствено за месеци съумява да разгърне в пъти повече капацитета си и през днешния ден към този момент се прицелва в упоритостта да се трансформира в световен хъб за софтуерни решения за коли. Наваксва и с най-важния ресурс - опитни и надарени инженери като единствено за 12 месеца усилва броя на чиновниците с над 100%. От тази година центърът в София поема и разработването на eBike съставни елементи. Как високите технологии ще форсират бъдещето на автомобилната промишленост и то, със специфичното присъединяване на български инженерни гении, разказват  Динко Русев , механически шеф на Бош Инженеринг Център София, Константин Конов  и Томас Мец , които са ръководещи шефове на Бош Инженеринг Център София.

- България остава стратегически състезател в дълготрайните проекти на компанията за световно развиване? Кое от подразделенията има най-голяма заслуга за това?

Томас Мец : Bosch има мощно наличие в България от повече от 26 години. Брандът е показан от направленията Автомобилно съоръжение, Електроинструменти, Домакински уреди, Термотехника и Сградни технологии. През 2015 година Bosch закупи софтуерната компания ProSyst, която към този момент е Bosch.IO и е водещ снабдител на решения за Интернет на нещата. Откриването на Инженеринг Център в София през 2019 година е следващото доказателство, че Bosch влага стратегически и дълготрайно в България. За Bosch най-големият капацитет в този район се състои в създаването на новаторски автомобилни технологии и артикули в области като помощ на лидера, автоматизирано и обвързвано шофиране, електромобилност.

- Само за година новосъздаденият Инженеринг Център в София се разрасна двойно и дава поръчка да се утвърди като световен хъб за най-новите софтуерни решения за производителите на коли. Как се започва сходен план в страна като България и от какво зависи триумфът му?

Константин Конов: Стартирането на подобен план нормално изисква доста работа и солидна подготовка. Истината е, че основаването на Инженеринг Центъра на Бош в България се случи за рекордно къс период, тъй като компанията оцени опциите и видя сериозен капацитета тук. Действително нашата цел е да превърнем Бош Инженеринг Център София в световен хъб за софтуерни решения за производителите на коли. В България има извънредно положителни софтуерни и хардуерни инженери в аутомотив сферата и добре развита инфраструктура за сходен вид планове. Но с цел да се развие сполучливо подобен Център в мащабите, които виждаме в други страни, са нужни и други фактори, като подобаващ климат в компанията, визия и непримиримост в осъществяването на задачите от мениджърския екип. Важно е също по този начин да има и по-целенасочена и гъвкава държавна политика, която да поддържа подобен вид бизнес вложения. Това е нещо, в което съгласно нас България изостава от други конкурентни на нас страни. Като компания, участваща в създаването на сложни софтуерни планове с висока добавена стойност, бихме се радвали, в случай че подкрепящите финансови мерки бъдат разпределени отмерено в основните стопански области, ориентирани към повишение на конкурентоспособността на страната.

- С кои софтуерни решения, основани в  новия Инженеринг център се гордетее най-вече? В какви планове вземат участие екипите в София и как те развиват глобалния пазара?

Динко Русев: През миналата година екипът на Бош Инженеринг Център София потвърди своите благоприятни условия в основаването и тестването на високотехнологични артикули за автомобилния бизнес. Стартирахме с 5 плана и единствено година по-късно участваме в над 40. Горди сме с всеки един от тях, без значение от мащаба му и какви технологии сме приложили. Горди сме с това, че всеки аспект от нашата работа е изпълнен с доста предпочитание, високо качество и голяма мотивация. Това стана допустимо единствено тъй като всеки един член на фамилията на Бош Инженеринг Център София е предан на нашата огромна идея – Да спрем войната по пътищата.

- Имате ли лично ноу-хау за развиване на фрагменти в този характерен набор на работа?

Динко Русев: В Бош Инженеринг Център София прилагаме няколко правилото, които ни оказват помощ да построяваме постоянна организация, способна да се развива, като в същото време резервира своята висока работливост и извънредно качество. Стремим се да създадем среда, близка до фамилната, в която всеки се усеща на мястото си и способства оптимално към общата ни цел. В този дух ние имаме вяра, че желанието за работа и развиване е едно от най-важните качества в младия инженер и всеки е кадърен да стане специалист, в случай че му се даде късмет и има нужната поддръжка. Разработили сме стажантски стратегии, с които даваме опция на млади и неопитни инженери да открият личния си голям капацитет и да станат част от нашия екип. От тази година отиваме една стъпка по-напред в проектите си за развиване на младите експерти в България, като се включваме в програмата за дуално образование на междинните учебни заведения и ще се опитаме да запалителен искрата на инженерната специалност в сърцата на младежите в гимназиална възраст. Имаме дълготрайни проекти и още доста хрумвания, които ще изпълним през идващите години, с цел да дадем късмет на будните младежи да открият призванието си.

- Какво е бъдещето на автомобилната промишленост съгласно мениджърите на Бош?

Томас Мец : Глобалният авто пазар е изправен пред голям брой провокации, като общите продажби към този момент не нарастват. Ситуацията с Covid-19 носи спомагателна неустановеност на пазара. Въпреки това, Бош Инженеринг Център София е добре квалифициран и гледа положително напред към бъдещето. Причината е, че се концентрираме върху стратегическите трендове, които ще стават все по-важни: автоматизирано шофиране, електрификация и свързани решения за колите.

- Как ще продължи експанзията на световния хъб на компанията?

Kонстантин Kонов: Работата, която ние правим е тъкмо това, което се чака в близко бъдеще да промени същността на автомобилната промишленост, тъй като тя ще става все по-високотехнологична. В този смисъл ползата на компанията към развиване на Инженеринг Центъра в София е доста огромен. Екипът тук разполага с опит и умения, неповторими за това, което прави Бош. Затова ние ще продължим да развиваме бизнеса с високи темпове, само че растежът ни ще е здравословен и съгласуван с изискванията на пазара. За нас най-важният приоритет е хората, които работят тук, да се усещат задоволени от изискванията и естеството на работата.

Нина Панова, Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР